Het idee

De Nationale DenkTank

Stichting De Nationale DenkTank houdt zich elk jaar bezig met een maatschappelijk relevant vraagstuk. In 2015 ging de DenkTank over het Leren van de Toekomst en keek daarbij naar alle peuters, kleuters en leerlingen tot en met de middelbare school. De DenkTank heeft eerst een uitgebreide analyse gedaan (analyserapport) en op basis van deze analyse vervolgens tien concrete oplossingen bedacht (eindrapport en overzicht van oplossingen).

Team AAN

Tijdens de Oplossingsfase hield mijn team zich bezig met de oplossingsrichting lessen beter af te stemmen op individuele leerlingen. Team AAN (we moesten leerlingen “aan” krijgen) bestond uit Niels Agterhorst, Lisa Hu, Job Kahmann, Rosa Stapel en Jonas Voorzanger. Samen hebben we met veel plezier aan verschillende oplossingen gewerkt (naast OnzeLes ook aan de EduBox, FlipFilm en de Make&Meet Challange).

Team AAN

Team AAN. vlnr: Niels, Rosa, Lisa, Job en Jonas

OnzeLes

Tijdens de Analysefase bleek dat veel leerlingen het gevoel hebben dat lessen niet goed op hun zijn afgestemd. Uit gesprekken bleek ook dat leerlingen vaak hele goede ideeën hebben hoe lessen beter kunnen. Helaas worden leerlingen slechts zelden om hun mening gevraagd.

Het is echter niet vreemd dat er weinig feedback wordt gegeven van leerlingen aan hun leraar. Feedback geven is namelijk voor alle partijen spannend: leerlingen willen niet te brutaal of juist als slijmbal overkomen en een leraar moet zich opeens heel kwetsbaar opstellen. Vanuit deze gedachte zijn we op zoek gegaan naar veilige manier waarop leerlingen hun leraren feedback kunnen geven.

Op een dag kwamen we in Trouw een lijst tegen met Tien tips voor de saaie leraar. Wij hebben deze lijst vervolgens vertaald naar Tien eigenschappen van een goede leraar. Deze lijst hebben we meegenomen naar scholen en leerlingen gevraagd twee tops en twee tips te kiezen voor hun leraar. Hoewel het proces nog niet soepel verliep waren de leerlingen en leraren enthousiast over deze vorm van veilige feedback. Het idee voor OnzeLes was geboren.

Onderstaande video legt de kern van OnzeLes uit.